Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι ήπειροι


από τη βικιπέδια

Ανταρκτική

      

Είναι η έκτη ήπειρος της Γης. Βρίσκεται στο νότιο πόλο και είναι πάντα χιονισμένη και παγωμένη. Στις ακτές κατοικούν πιγκουίνοι και φώκιες. Στην Ανταρκτική σπάνια θα ακούσεις τη λέξη βροχή αλλά έχει πολλές χιονοθύελλες και τεράστια παγόβουνα.
Ο πρώτος εξερευνητής έφτασε στην Ανταρκτική το 1771.

(όλοι)

Ωκεανία

 
Ορίζεται από χώρες και περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και την Αυστραλία. Αποτελείται από μικρά νησιά-έθνη. Ο πλήθυσμός της είναι λίγο περισσότερο από 32 εκατομμύρια.

(Ελευθερία, Αμαλία)

Ασία

 
Είναι η μεγαλύτερη από τις έξι ηπείρους της γης σε έκταση (περίπου 43 εκατομμύρια τχ) και σε πληθυσμό (περίπου 2,2 δισεκατομμύρια). Στην Ασία υπάρχει το μεγαλύτερο βουνό του κόσμου το Έβερεστ. Επειδή καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Β. ημισφαίριο το κλίμα της κοντά στον Ισημερινό είναι θερμό και κοντά στο βόριο πόλο ψυχρό.

(Ολυμπία, Κατερίνα, Αργυρώ)

Ευρώπη

 
Η Ευρώπη ονομάζεται πολλές φορές Γηραιά Ήπειρος γιατί κατοικήθηκε από πολύ παλιά. Είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη και κατοικείται από περίπου 670 εκ. κατοίκους. Η Ευρώπη πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά της Φοινίκης, την Ευρώπη, την οποία ο Δίας απήγαγε μεταμορφωμένος σε άσπρο ταύρο. Από τα πολύ παλιά χρόνια η Ευρώπη αποτέλεσε το κέντρο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν οι διάφοροι πολιτισμοί. Πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός θεωρήθηκε ο ελληνικός.

(Κων/νος Μακ., Κων/νος Απ., Παναγιώτης, Λίντι)

Αμερική

  
Είναι ήπειρος του δυτικού ημισφαίριου και αποτελείται από τη βόρεια και τη νότια Αμερική. Η Αμερική είναι γνωστή και ως "Νέος Κόσμος", λόγω της ανακάλυψής της από τους Ευρωπαίους σχετικά αργά, μόλις τον 15ο αιώνα.
Η ονομασία της ηπείρου "Αμερικής" λέγεται ότι προέρχεται από τον εξερευνητή Αμέριγκο Βεσπούτσι. Ο πληθυσμός της Αμερικής φτάνει τους 858.000.000 κατοίκους.

(Δημήτρης Ακ., Δημήτρης Μπ., Γιώργος)

Αφρική

 
Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας. Περιγυρίζεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά και τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά. Πολλοί πιστεύουν ότι οι πρώτοι άνθρωποι έζησαν στην Αφρική.

(Ελένη, Κων/νος Σκ.)