Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Μια οικολογική καταστροφή

Στο μάθημα της Φυσικής μιλήσαμε για το πετρέλαιο. Είδαμε εξέδρες άντλησης του πετρελαίου και φωτογραφίες από την πετρελαιοκηλίδα από το ατύχημα στην εξέδρα Deepwater Horizon. 

Θελήσαμε να μάθουμε παραπάνω και γι'αυτό ψάξαμε δημοσιεύματα στον τύπο.
Επισκεφτήκαμε το διαδικτυακό τόπο της Ελευθεροτυπίας (www.enet.gr) και ψάξαμε σχετικά άρθρα. Διαλέξαμε μερικά και τα διαβάσαμε σε ομάδες.

Κρατήσαμε σημειώσεις για ότι μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση. 

Να τι έγραψε η κάθε ομάδα:

Πετρελαιοκηλίδα
Η οικολογική καταστροφή απο τη διαρροή του  πετρελαίου   στον Κόλπο του Μεξικού  εξαιτείας της έκρηξης στην εξέδρα Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου 2010 ειναι  μεγαλύτερη απο  οτι είχε υπολογιστεί. 20.000 με 40.000 βαρελια την ημέρα μέχρι τις αρχές Ιουνίου έπεσαν στη  θάλασσα.
Η  βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ επιχείρησε  να δημιουργήσει έναν κυματοθραύστη για να σταματήσει  τη  διαρροή. Η καταστροφη έφτανε στα  3,2  με  6,4  εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου που διέρρεαν πριν από τις 3 Ιουνίου. Την ημερα διέρρεαν 20  χιλιαδες  βαρελια! 

Κατα τη γνώμη μας ειίαι  κρίμα να μολύνονται οι θάλασσες. Αφού έγινε αυτή η καταστροφή θα κάνουμε ότι μπορούμε για  να μην ξαναεπαναληφθεί.

Ελευθερία 
Αμαλια




Οικολογική καταστροφή από τη διαρροή πετρελαίου στο κόλπο του Μεξικού.
Οι  επιστήμονες  βρήκαν  πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου  στο  βυθό της θάλασσας. Το επίπεδο οξυγόνου στη θάλασσα υπολογίζεται ότι μειώθηκε ήδη κατά 30% και  αυτό σημαίνει ότι κάθε είδους ζωή στον βυθό κινδυνεύει. Θα χρειαστούν χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να μπορέσει να ανακάμψει το οικοσύστημα από το πετρέλαιο που έχει χυθεί.

Κωνσταντίνος Σκ.
Ελένη

Deepwater Horizon
Στις 20 Απριλίου η βύθιση της πλατφόρμας Deepwater Horizon ανοιχτά της Λουιζιάνα έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο οικοσύστημα στην περιοχή του Δέλτα του Μισσισσιππή. Το πετρέλαιο εξαπλώθηκε στη θάλασσα και προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Υπολογίζουν 5.000 βαρέλια πετρελαίου που έπεσαν στη θάλασσα μέσα στις πρώτες μέρες. Η καταστροφή αυτή σκότωσε πολλά ψάρια και ζώα.

Νομίζουμε ότι φταίει η εταιρεία που μετέφερε το πετρελαίο.

Γιώργος
Δημήτρης Μπ.
Δημήτρης Ακ.


Η πετρελαιοκηλίδα
H τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί από την καταστροφή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Πολλοί  τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλλασα. Η κηλίδα καλύψε έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων και η καταστροφή είναι πέντε φορές μεγαλύτερη απ' όσο είχε υπολογιστεί στην αρχή. Σε πολλά μέρη της Αμερικής οι κάτοικοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Η πετρελαιοκηλίδα απειλεί τις τοπικές βιομηχανίες, και μιας ζωτικής σημασίας γραμμή ναυσιπλοΐας.

Οι εικόνες και οι πληροφορίες μας τρόμαξαν παρα πολύ και μας έβαλαν να σκεφτούμε. Κατά τη γνώμη μας πρέπει οι άνθρωποι να ειναι πιο προσεκτικοί με την τεχνολογία.

Παναγιώτης
Κωνσταντίνος Απ.
Κωνσταντίνος Μακ.
Κωνσταντίνος Δρ.

5.000 θύματα της ΒΡ

Περισσότερα από 5.000  -φάλαινες και δελφίνια- έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

 Συνολικά, 101 σκελετοί βρέθηκαν στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού, όπου η διαρροή πετρελαίου από τον σωλήνα της ΒΡ προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή. Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν πρόκειται παρά για ένα ποσοστό μόνο των ζώων που έχασαν τη ζωή τους από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ (Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής) , όπως υπογραμμίζουν επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη. Ο μικρός αριθμός των σκελετών που βρέθηκαν δικαιολογείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από το γεγονός ότι πολλά ζώα πέθαναν μακριά από τις ακτές. Η πετρελαιοκηλίδα έφθασε στα 60 χιλιόμετρα ανοικτά της Λουιζιάνας.
Η γνώμη μας είναι ότι αυτό θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε δημιουργώντας πιο γερούς σωλήνες που να μη σπάνε και να είναι πιο ασφαλείς για το περιβάλλον!!!

ΟΛΥΜΠΙΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΡΓΥΡΩ